آلمان کشوری است که به سادگی میتوانید در آن تحصیل کنید. همچنین از نظر شرایط اجتماعی کشوری است که در آن امنیت فکری وجود دارد. و باید بگویم کشوری است که از نظر هزینه های تحصیلی بسیار مناسب و مقرون به صرفه است.
دقت کنید؛ اتمام تحصیلات متوسطه و دریافت مدرک دیپلم از برخی از کشورها، شرط کافی برای ورود به دانشگاههای آلمان نیست. علاقمندان به تحصیل در دانشگاههای آلمان که از ایران اقدام میکنند نیز شامل همین گروه میشوند. این افراد علاوه بر مدرک دیپلم، به قبولی در آزمون دورههای روزانه یا شبانه دانشگاههای دولتی ایران نیز نیاز دارند. آنها پس از احراز شرایط ذکر شده و در صورتی که تمایل دارند پس از دریافت مدرک دیپلم و بدون شروع تحصیل یا فارغالتحصیلی از دانشگاههای ایران، در دانشگاههای آلمان تحصیل کنند، بایستی درخواست خود را برای کالجهای آلمان و نه دانشگاههای این کشور ارسال کنند.
البته برخی از دانشگاهها در آلمان بررسی مدارک برای موافقت با پذیرش در کالج را نیز بدون واسطه انجام می دهند، اما با این حال افرادی که بدون تحصیل در دانشگاههای ایران اقدام میکنند، بایستی ابتدا اقدام به اخذ پذیرش از کالج کنند. مطمئنترین راه برای آگاهی از این موضوع مراجعه به سایت دانشگاه، سایت کالج و یا وب سایت “اونی اسیست” (Uni-assist) است.
تحصیل رایگان در کالجهای آلمان
کالج، مرکزی آموزشی و وابسته به دولت است که از جمله وظایف آن آمادگی متقاضیان خارجی تحصیل در آلمان، در دورهای یک ساله (متشکل از دو نیم سال تحصیلی) است. این دورهی یک ساله در واقع کلاس آمادگیای است برای شرکت در امتحان پایانی یا “Feststellungsprüfung”. افرادی که در این امتحان پذیرفته میشوند، با توجه به نمرات و انتخاب رشتهشان در دانشگاههای آلمان پذیرفته میشوند.
در آلمان ۳۷ کالج وجود دارد که تعداد سه هزار متقاضی خارجی از بیش از ۴۰ کشور، در آنها مشغول به آمادگی برای شرکت در امتحان ذکر شده هستند. تحصیل در کالج به غیر از کالج شهر درسدن رایگان است. دانشجویان برای گذراندن کلاس و امتحانات هزینهای پرداخت نمیکنند. تنها مورد هزینه خدمات دانشجویی است که آن را به دانشگاه مرتبط با کالج پرداخت میکنند. این هزینه از ۳۰ تا ۲۰۰ یورو برای هر ترم تحصیلی و در هر دانشگاهی متفاوت است. هزینه خدمات دانشجویی، استفاده رایگان از وسایل حمل و نقل عمومی در شهر محل سکونت و در مواردی در شهرهای مجاور و همچنین استفاده از امکانات دانشگاه را ممکن میسازد.
شرایط ورود به کالج
پیش از شروع به تحصیل در کالج، قبولی در آزمون ورودی آن الزامی است، که معمولا در قالب یک امتحان زبان آلمانی برگزار میشود. بنابراین، دانستن زبان آلمانی برای ورود به کالج الزامی است. داوطلبان بایستی پیش از درخواست، بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ ساعت زبان آلمانی آموخته باشند. این میزان در کالجها یکسان نیست و در برخی موارد، سطح بالاتری انتظار میرود که جزییات آن را میتوان از طریق وب سایت کالج و مکاتبه جویا شد.
داوطلبان بایستی اصل مدارک تحصیلی و ترجمه مورد تایید قرار گرفته آن را به کالج و یا دانشگاه ارسال کنند. تامین مخارج زندگی در این مورد با داوطلب است. توجه به این نکته لازم است که دانشجویان کالج، برخلاف دانشجویان دانشگاه تنها در دوران تعطیلات بین دو ترم اجازه کارکردن خواهند داشت و از این رو بایستی برای تامین مخارج زندگی در این دوره یک ساله از پشتوانه مالی برخوردار باشند.
اما از همه مهمتر ارسال مدارک است. برای ارسال مدارک، در هر کالج شرایطی وجود دارد. در برخی از کالجها مدارک بایستی به طور مستقیم به دانشگاهی که کالج تحت پوشش آن است، ارسال شود و نه به کالج. در برخی از ایالتها مرکز مشخصی برای بررسی پذیرش در کالج مشخص شده است که طبیعتا داوطلبان بایستی مدارک خود را به آن مرکز ارسال کنند. با مراجعه به وب سایت کالج مورد نظرتان و همچنین تماس و مکاتبه با کالج، از جزییات بیشتر در موارد ذکر شده مطلع میشوید.
پس از احراز شرایط ذکر شده و دریافت پذیرش در کالج، دریافت ویزا آخرین مرحله پیش از شروع به تحصیل در آلمان است. داشتن ویزای تحصیلی برای گذراندن این دوره الزامی است. شرکت در کلاسهای کالج با عنوانهایی همچون سفر توریستی ممکن نیست.
اگر به عنوان مثال بخواهید در رشته های علوم انسانی و یا هنر ادامه تحصیل دهید، می بایستی در کالج رشته ی (G-Kurs) را بخوانید که همان علوم انسانی (Geisteswissenschaft) میشود و شامل واحدهایی مانند تاریخ، علوم اجتماعی، ادبیات آلمان و کلاس زبان آلمانی میشود. امتحان پایانی کالج دو مرحله دارد؛ یکی امتحان زبان آلمانی است. باید در این امتحان نمرهی مناسبی را آورده باشید تا قبول شوید. بعد هم در هرکدام از واحدهایی که دارید؛ تاریخ، علوم اجتماعی و ادبیات، باید یک امتحان بدهید.
با همان قبولی کالج و مدارکی که از ایران ترجمه کرده اید، می توانید برای بسیاری از دانشگاهها در آلمان درخواست دهید. برای پذیرفته شدن در خیلی از دانشگاهها، به خصوص برای رشته های علوم انسانی، نیاز به داشتن نمره ی خوب نیست. اما دانشگاههایی هم هستند که به نمره ی قبولی توجه میکنند و باید نمره ی خوبی داشت.
مخارج زندگی دانشجویی را میتوان با کار دانشجویی تأمین کرد. پیدا کردن کار دانشجویی راحتتر از هر چیز دیگری است. البته فاکتورهای مختلفی همچون میزان دانش زبان آلمانی، نوع شغل مورد جستجو و شهر مورد نظر برای کار در سخت یا آسان بودن موفقیت در یافتن کار تاثیر دارند و بسته به فاکتورهای ذکر شده در مواردی حتی احتمال شکست در یافتن شغل مناسب نزدیک صفر است. چون خیلی از شرکتها و یا جاهایی مانند هتلها بسیار نیاز به کسانی دارند که بتوانند آخر هفته کار کنند و برای دانشجویان نیز ایده آل است که بتوانند آخر هفته یا در تعطیلات کار کنند. امکانات دیگری هم هست که میتوان در خود دانشگاه کار کرد که خیلی هم بهتر است. چون با برنامه درسی دانشجو همخوانی دارد. امکان کار کردن در هر صورت وجود دارد.