بهطور کلی آدمها به واسطه ذات فطری خود همیشه دوست دارند خود را بهتر از آنچه هستند معرفی کنند و در معرض قضاوت دیگران قرار دهند؛ شاید همین مساله موجب فراگیر شدن انتشار عکسهای خاص از افراد در شبکههای اجتماعی باشد. کسی با یک ماشین مدل بالا عکس میگیرد، دیگری در سفر به یک کشور خارجی، یکی عکس حضور در یک مهمانی خاص را میگذارد و یکی هم آنقدر با دخترهای جورواجور عکس میگیرد تا کارش به پلیس و دادگاه کشیده میشود. اما قوانین برای انتشار چنین عکسهایی چه مقرراتی را تعیین کرده است؟
براساس ماده ۱۴ قانون جرایم رایانهای، هرکس به وسیله سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا حاملهای داده، محتویات مستهجن را منتشر و توزیع کند، به حبس از ۹۱ روز تا دو سال یا جزای نقدی از ۵ تا ۴۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
در واقع بر اساس این ماده قانونی، هیچکس نمیتواند عکس مستهجنی از خود یا دیگران ولو اینکه ایرانی نباشند، منتشر کند و اگر چنین کاری انجام دهد، مجازات خواهد شد.
اما علاوهبر اینها ، براساس قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات)، انتشار هر عکسی که بهنوعی عفت عمومی را جریحهدار کند، میتواند یک جرم تلقی شده و تحت پیگرد قرار گیرد. بر اساس ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵، هرکس در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی کند علاوه بر کیفر عمل به حبس از ۱۰ روز تا دو ماه یا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشود.
براساس این ماده، انتشار عکس در حال شرب خمر، حضور در مجالس لهو و لعب، تظاهر به افعال حرام یا هر عکس و رفتار دیگری که به نوعی عفت عمومی و اخلاق خانوادگی را جریحهدار میکند از منظر قانونگذار جرم شناخته شده و مستوجب کیفر است. علاوهبر این، انتشار هرگونه نوشته یا طرح، گراور، نقاشی، تصاویر، مطبوعات، اعلانات، علائم، فیلم، نوار سینما یا بهطور کلی هرچیز که عفت و اخلاق عمومی را جریحهدار کند نیز از این قاعده مستثنا نبوده و بر اساس ماده ۶۴۰ قانون مذکور، مستوجب حبس از سه ماه تا یک سال و جزاینقدی از یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال تا ۶ میلیون ریال و تا ۷۴ ضربه شلاق یا به یک یا دو مجازات مذکور خواهد بود.